Tuesday, March 29, 2011

Resepi Sardin Tumis

Dah lama tak masak sardin .. semalam masak sardin .. cari yang tin kecik tak de la pulak jadi, beli la yang tin beso ... cap ayam brand pun tak nampak bayang .. jadi, beli la sardin bottan .. boleh ler .. sedap jugak ler .. wat pedas-pedas, letak air asam ngan tomoto sebijik ... haha .. baru ilang hanyir sardin tu ..

Sardin Tumis
Bahan-bahan:
Sardin    1 tin besar (jenama apa pun tak kisah)
Lada kecik  1 genggam - ditumbuk
Bawang merah    3 bijik - ditumbuk
Bawang putih      2 ulas - ditumbuk
Halia   suku inci - ditumbuk
Air asam jawa
Sos tiram - 1 sudu besar
Tomato - 1 bijik
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bahan tumbuk hingga garing
Masukkan sos tiram
Kemudian, masukkan ikan sardin berserta kuahnya sekali
Masukkan air asam jawa, garam, gula dan ajinomoto
Kacau dan rasakan ia.
Masukkan tomato buah yang di potong dadu
Biarkan seketika.
Bila kuahnya pekat barulah ditutup api
Dan dihidangkan

Petua : Untuk menghilangkan bau hanyir ikan sardin tu, kikis timah yang terdapat kat badan ikan sardin tu .. barulah dimasak. Ini memang berkesan ..

Disebabkan lauk sardin masih lum habis di makan .. jadi aku wat ler sardin roll untuk sarapan ... huhu ..



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...