Tuesday, November 08, 2011

Lempeng Cicah Sambal Sardin

Sarapan pagi tadi ... malas nak gi beli sarapan kat kedai ... sardin ada ... tepung gandum ada jugak walaupun sikit ... hehe ... ingat nak wat jemput-jemput sardin ... tapi tekak rasa cam nak makan lempeng .. jadi, bancuh bancuhan lempeng jek la .. siap bancuh tepung .. terus masak lempeng dalam kuali ...
Cara membancuh tepung untuk wat lempeng ni senang jek ... masukkan tepung gandum kedalam mangkuk yang besar ... masukkan garam dan gaul dalam tepung ... masukkan air masak sejuk dalam bancuhan tepung dan garam tadi ... kacau hingga tepung larut dalam air ... bancuhan tepung jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair .. yang sedang-sedang saja ... agak-agak bancuhannya tidak melekat pada senduk dah ok la tu ... masukkan sesenduk bancuhan tepung ke dalam kuali .. terpulang nak guna kuali yang macam mana ... ratakan tepung di sekeliling kuali ... biar bancuhan tepung leper di dalam kuali ... titikkan minyak di sekeliling kuali ... balik-balik kan lempeng .. dah nampak cam garing sikit .. angkat dan ulang buat lempeng hingga bancuhan habis ... senang kan ...

Selepas siap masak lempeng .. kena lah wat pencicah dia pulak ... biasanya aku wat sambal telur atau sambal bilis .. tapi hari ni wat sambal sardin .. caranya ... tumis bawang merah dan lada kering yang telah diblend ... kacau hingga lada garing ... masukkan sos tiram, garam, gula dan ajinomoto ... kacau sebati ... masukkan sardin ... kacau lagi .. masukkan bancuhan air asam jawa ... biarkan ia mereneh sebentar ... setelah kuah agak pekat, tutup api dan hidangkan .. sedia di makan bersama lempeng atau dengan nasi putih pun boleh ... makan bersama roti potong pun sodap jugak ... hehe ...

Klik sini untuk resepi lempeng cicah sambal telur ... pun sodap dimakan untuk sarapan ..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...